Er huset din pension?

Mange danskere ser deres mursten som deres pensionsopsparing. Men er de villige til at flytte eller belåne huset for at blive boende?

HUS FLYTTE

Mange danskere ser deres hus, som en væsentlig del af deres pensionsopsparing, hvilket betyder, at når man går på pension, så enten skal man sælge huset eller belåne. En undersøgelse fra Sverige viser, at kun 3 % af svenskerne rent faktisk sælger eller låner op i deres bolig – og hele 46 %, så det som en del af deres pension – så der er en skæv vridning i forventningen og realiteten. Undersøgelsen er lavet i Sverige af Seniorbarometren, men efter min vurdering, er det ikke meget anderledes i Danmark.

Dette giver et hul i økonomien, som selvfølgelig kan finansieres på flere måder, men den gængse løsning vil nok være at reducerer sit forbrug. Og er det egentlig dét man har lyst i sine gyldne år? Det bør om ikke andet være noget man er bevidst om.

Vi ser hele tiden stigende udgifter til boligen, ejendomsværdiskat, varme, strøm mv. Alt dette kan ”tvinge” et salg frem, hvis man ikke har en pension der giver én frihed til at vælge. Alternativet er at man låner op i boligen, så man kan blive boende, her skal man dog være obs. på om man overhovedet kan få lov til at optage lån i ens bolig – og til hvilken rente – idet man er gået på pension, og dermed ikke har en fuld indkomst længere.

 

Hvad skal man gøre?

Man kan selvfølgelig ikke sige, hvad alle skal gøre, da økonomier er forskellige, men det en god hovedregel, at man får lavet en behovsanalyse, når ens generelle forhold ændrer sig fx når man bliver gift, får børn mm. Når man bliver ca. 55 år bør man få lavet en ”senior analyse”, så man i god tid får et komplet overblik over ens pensionsforhold, hvor man står og hvilke tilpasninger man skal lave, for ens pensionsdrømme kan gå i opfyldelse.

One Response

  1. […] Der henvises ofte til at man i stedet skal spare op i fx sit hus, hvilket leder til et nyt emne http://pensionsbloggen.dk/er-huset-din-pension/ og hvad ville der ske hvis det pludselig var gevinsterne på hussalg der blev […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top