Omkostninger på pensionen

Her til aften var der et godt program på TV2 omkring omkostningerne på pensionerne. Der blev lagt fokus på de samlede omkostninger på pensionsordninger hvilket er godt emne at få vendt og frem i lyset. Men jeg synes det er unuanceret og for ensidigt fremlagt.

Jeg har et par enkelte kommentarer til denne udsendelse for den var måske lige en tand entydig i fremstillingen.  Det er rigtigt, at ”investeringsomkostningerne” – som er det der vægter ind i dette regnestykke –  er højere i Danica, end de er i Topdanmark. Såfremt, at man som i dette program, tager udgangspunkt i at begge kan levere samme afkast før investeringsomkostningerne bliver trukket, er det helt korrekt at forskellen vil være markant.

Men i praksis forholder det sig lidt anderledes. Det rigtige mix, ligger nok i, at have nogle konkurrencedygtige omkostninger og opnåelse af fornuftige afkast.

Investeringsomkostningerne bliver nemlig trukket, inden afkastet bliver tilskrevet ens pensionsordning – det mest interessante er derfor, at se på hvilket nettoafkast der bliver tilskrevet en pensionsordning (altså afkast efter alle omkostninger). Dette skal ses over tid, og i min optik gerne med så lang historik som muligt.

I programmet tager de udgangspunkt i ”høj risiko”, og ser du her på nettoafkastet har Topdanmark klaret sig en my bedre end Danica i perioden 2008 og frem til og med februar 2015 – her har Topdanmark forrentet 1,7% bedre end Danica i den periode. Men havde de fx valgt en ”mellem risiko”, som de fleste nok ligger i, har det været i Danicas favør med 8,2 % – men så havde historien nok ikke været helt så god!!!!

Havde man ligget i ”lav risiko” havde historien været endnu værre, for så havde der være en difference på 11,5% i Danicas favør.

Der er også andre flere nuancer, der bør tages i betragtning se mit tidligere indlæg http://pensionsbloggen.dk/paerer-og-bananer-i-pensionsbranchen/

Helt generelt er der muligheder i markedet for, at man som kunde kan investere ud fra de overbevisninger man selv har. Ser man udelukkende på omkostningerne, og ikke mener der er forskel på hvordan der investeres. Så er det er omkostningerne, der styrer resultatet og man bør vælge et ”indeks produkt” som fx Skandia Basic, hvor man ser ÅOK og ÅOP er på ca. 0,30%. Altså ca. det halve af hvad fx Topdanmarks ÅOP er – og 1/3 af Danicas. Tror man på at investeringssammensætningen gør en forskel – er det vigtigste, at se på det afkast der er givet på langt sigt.

 

 

One Response

  1. I really enjoy the blog.Much thanks again. Great.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top